ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 Συνάντηση με τους κατοίκους Γραμματικού.

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

Συνάντηση με τους κατοίκους Γραμματικού. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Συνάντηση με τους κατοίκους Γραμματικού.   Συνάντηση με τους κατοίκους Γραμματικού. Icon_minitimeΤετ Νοε 11, 2009 4:26 pm

Την Παρασκευή 6/11/2009 έγινε συνάντηση στα γραφεία των ΟΠ στην Κολοκοτρώνη μεταξύ των Δ. Καζαζάκη και Μ. Λιονάκη από το Κέντρο Βιωσιμότητας Γραμματικού και της Μ. Βιτωράκη, Σ. Αγογλωσσάκη και Ο. Κολοκούρη από τους Ο.Π.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν αρχικά οι θέσεις των κατοίκων Γραμματικού σχετικά με το θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑ στη θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό. Οι κάτοικοι Γραμματικού αντιδρούν στο ΧΥΤΑ και διεκδικούν κατάργηση του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού για την περιοχή της ΒΑ Αττικής, με βάση τα εξής επιχειρήματα

1. Για την συνολική διαχείριση των απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο απαιτείται πρώτα από όλα ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός ώστε να γίνει επιλογή λίγων χώρων τελικής διάθεσης απορριμμάτων, π.χ παλιών ορυχείων της ΔΕΗ, παλιών λατομείων κ.α ώστε, όπως υποστήριξαν, να μειωθούν στο ελάχιστο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον μεγάλο αριθμό των σχεδιαζόμενων ΧΥΤΑ, σε πανελλαδικό επίπεδο. Συγχρόνως θα μπορούσαν να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους των περιοχών που θα συναινέσουν για την κατασκευή τέτοιων χώρων.

2. Η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι παράνομη γιατί, εκτός των άλλων, αφορά σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα το 1982, όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά. Υπάρχει προσφυγή για το θέμα αυτό στο ΣτΕ.

3. Υπάρχει συμφωνία με την πρόταση των ΟΠ και ΜΚΟ για μια στρατηγική μηδενικών αποβλήτων αλλά μέχρι να φτάσουμε το στόχο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν κάποια ενδιάμεσα στάδια και να βρεθούν και μεσοπρόθεσμες λύσεις για την τελική διάθεση των παραγόμενων απορριμμάτων / πιθανά εκτός Αττικής / εφόσον το περιβάλλον της αττικής δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση, όπως αναφέρθηκε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμφωνήσαμε με τους εκπροσώπους κατοίκων του Γραμματικού για την ανάγκη αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων Αν. Αττικής, ώστε να ενσωματώνονται οι απαιτήσεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας (οδηγία 31/99, νόμος 2939), και διατυπώσαμε την άποψη ότι η περίπτωση του Γραμματικού αποτελεί και μια ευκαιρία για να τεθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων σε σωστή βάση, θέτοντας ξεκάθαρους στόχους και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τη μείωση διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων, έτσι ώστε μέχρι το 2020 να πετύχουμε μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε ταφή τουλάχιστον κατά 80%. Συγχρόνως διατυπώσαμε την σαφή διαφωνία μας για μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Αττικής εφόσον κάτι τέτοιο θα παραβίαζε μια βασική αρχή βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων που θέλει τις τοπικές κοινωνίες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την μείωση και διαχείριση των απορριμμάτων τους. Επαναλάβαμε ότι για μας η λύση δεν είναι να "πάνε τα σκουπίδια μας κάπου αλλού" αλλά να αναλάβουν όλοι, η τοπική αυτοδιοίκηση, η κεντρική διοίκηση, οι πολίτες, η βιομηχανία, τις ευθύνες που τους αναλογούν για τη μείωση των απορριμμάτων. Στόχος μας είναι όλοι οι Δήμοι να εφαρμόσουν με αποτελεσματικό τρόπο προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης με έμφαση στα οργανικά (κομποστοποίηση) και στα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών, καταδαφίσεων.

Καλέσαμε τους κατοίκους του Γραμματικού να συνεργαστούμε, εν όψει και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση ώστε να πετύχουμε τα παραπάνω. Να πιέσουμε μαζί τους ΟΤΑ και την κεντρική διοίκηση για να κλείσουν όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές της Α. Αττικής (λειτουργεί σήμερα ΧΑΔΑ και στο Γραμματικό) και συγχρόνως να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης για όλες τις κατηγορίες αποβλήτων, όχι μονο για τις συσκευασίες αλλά και για τα οργανικά, τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα, τις μπαταρίες, τα ελαστικά, τα οχήματα τέλους ζωής, τα ορυκτέλαια, τα ληγμένα φάρμακα, τα ρούχα, τα έπιπλα, τα μπάζα κλπ.



Μαρία Βιτωράκη
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
Συνάντηση με τους κατοίκους Γραμματικού.
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Συνάντηση Οικολόγων Πρασίνων και Συνασπισμού
» ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ
» ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ = Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ
» ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ;
» Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με τους Πράσινους στο 24%

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: