ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 Το κυάνιο στον Δούναβη…

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

Το   κυάνιο στον Δούναβη… Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Το κυάνιο στον Δούναβη…   Το   κυάνιο στον Δούναβη… Icon_minitimeΣαβ Δεκ 12, 2009 3:31 am

Απαγόρευσε τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία η Ουγγαρία, με 356 υπέρ και μόνον 1 κατά!
9 December, 2009 · 7 Comments
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ



Tη Δευτέρα το απόγευμα, 7.12.2009, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε την απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που βασίζονται στο κυάνιο στην επικράτεια της χώρας. Η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί από την συμμαχία “Ουγγαρία ελεύθερη από κυάνιο!” υιοθετήθηκε από την ολομέλεια με 356 ψήφους υπέρ και μόνον 1 κατά.

Η σχετική ανακοίνωση στα αγγλικά βρίσκεται στο http://cianmentes.org/?page_id=338 και παραθέτουμε παρακάτω μια δική μας μετάφραση.

06CyanOld…και το κυάνιο στο εγκατελελειμμένο μεταλλείο στην Κίρκη του Έβρου.

Η απόφαση αυτή μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξαιρετική σημασία και για τη δική μας χώρα όπου όχι μόνο χρησιμοποιείται κυάνιο εδώ και μισό αιώνα, αλλά επιπλέον προωθείται η υλοποίηση μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικών έργων που θα στηρίζονται στην τοξικότατη αυτή ουσία. Υπενθυμίζουμε τις παρόμοιες πρωτοβουλίες για τη νομοθετική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς και την πρόσφατη σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο (Ούτε στη Βουλγαρία, ούτε πουθενά).

Τέλος, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας στοιχείο αυτής της απόφασης είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ (πλην ενός!) ΟΜΟΦΩΝΙΑ των Βουλευτών όλων των παρατάξεων και ιδεολογιών, που καταδεικνύει την ουσιαστική ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ απόφαση για προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής.

Η συμμαχία “Ουγγαρία ελεύθερη από κυάνιο!” η οποία ξεκίνησε από το “Προστατεύστε το μέλλον”, την Greenpeace Ουγγαρίας, τους Φίλους της Γης Ουγγαρίας και το “πράσινο” κόμμα της Ουγγαρίας (LMP), αποτελείται από 50 Ουγγρικές ΜΚΟ και 13 της Ε.Ε. Ο στόχος της συμμαχίας ήταν η ψήφιση νόμου που θα τροποποιούσε τον μεταλλευτικό κώδικα της χώρας, απαγορεύοντας όλες τις μεταλλουργικές τεχνολογίες που βασίζονται στο κυάνιο. Το κυάνιο χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό των μετάλλων όπως χρυσού, αργύρου και χαλκού από το μετάλλευμα. Η πρόταση νόμου προωθήκηκε από 5 βουλευτές διαφόρων κομμάτων.

Ο στόχος της συμμαχίας ήταν να εξασφαλίσει ότι μια αλλαγή στο νόμο θα καθιστούσε τις επικίνδυνες μεταλλουργικές διεργασίες που χρησιμοποιούν κυάνιο μη εφαρμόσιμες στην Ουγγαρία. Ατυχήματα όπως η διαρροή κυανιούχων αποβλήτων από τη Baia Mare δεν πρέπει να συμβούν ποτέ πια. Τον Ιανουάριο 2010 κλείνουν 10 χρόνια από την καταστροφή στη Ρουμανία που προκάλεσε μεγάλης έκτασης διακρατική ρύπανση, σκοτώνοντας μεγάλο μέρος της υδρόβιας ζωής στους ποταμούς Τίσα και Δούναβη.

“Αυτό είναι πολύ περισσότερο από μια συμβολική κίνηση”, εξηγεί ο εκπρόσωπος του “πράσινου” κόμματος της Ουγγαρίας. “Οι αρμόδιες αρχές για τα μεταλλεία είχαν εκδώσει άδειες για έρευνες πολυτίμων μετάλλων στα βουνά (…) της χώρας. Με την υψηλή τιμή του χρυσού, οι εταιρείες βιάζονται να κατοχυρώσουν μεταλλευτικές παραχωρήσεις. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε καν η σκέψη να εφαρμοστούν επικίνδυνες μεταλλουργικές τεχνολογίες σε αυτές τις μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιοχές”.

“Η απαγόρευση της εκμετάλλευσης με τη χρήση κυανίου αποτελεί ένα σημαντικό προηγούμενο που ελπίζουμε ότι θα επηρρεάσει και τους γείτονές μας. Επίσης θα ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει παρόμοια νομοθετική πρόταση, κάνοντας την περιοχή και ολόκληρη την Ευρώπη έναν ασφαλέστερο τόπο για τη ζωή“, σχολιάζει ο διευθυντής της Greenpeace Ουγγαρίας.

“Όλο αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα που βλέπουμε νέα μεταλλευτικά προγράμματα να ξεπηδούν γύρω μας, όπως πρόσφατα αυτό στο Certege της Τρανσυλβανίας”, προσθέτει ακτιβιστής των Φίλων της Γής Ουγγαρίας.

Ο εκπρόσωπος του “Προστατεύστε το μέλλον” τονίζει την ουσιαστικά απόλυτη κοινοβουλευτική συμφωνία στην ψήφιση της τροπολογίας “Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τα ζητήματα της ασφάλειας του περιβάλλοντος είναι πέρα από πολιτικά χρώματα και είναι στην πραγματικότητα ζήτημα κοινής κατανόησης, υποστήριξης και συνεργασίας μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων”.

Σήμερα η Ουγγαρία ανέλαβε δράση και έθεσε ένα ζωτικής σημασίας παράδειγμα, δείχνοντας ότι η αλλαγή προς το καλύτερο είναι δυνατή και μερικές φορές ακόμα και απλή. Η σημερινή ψηφοφορία θα αλλάξει δραματικά τη δυναμική όλων των διακρατικών διαβουλεύσεων για μεταλλευτικά έργα στα οποία εμπλέκεται η Ουγγαρία. Μετά από αυτήν την επιτυχία, η συμμαχία που την ξεκίνησε θα αναζητήσει διεθνή δράση και συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μια ακόμα ευρύτερη απαγόρευση της τεχνολογίας που βασίζεται στο κυάνιο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
Το κυάνιο στον Δούναβη…
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: