ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.:

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.: Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.:   ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.: Icon_minitimeΚυρ Δεκ 06, 2009 4:54 am

ΘΕΤΙΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ



Θετικές ως προς το συνολικό στόχο για διείσδυση της Ανανεώσιμης Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά με πολλά κενά στο πρακτικό μέρος και στη συνολικότερη μείωση των επιπτώσεων στο κλίμα, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις σημερινές εξαγγελίες στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο στόχος για 40% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, είναι θετικός και φιλόδοξος, αρκεί να προωθηθεί χωρίς ακρότητες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Θεωρούμε όμως ότι δε συμβαδίζει με τα κυβερνητικά σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες. Θετικά είναι και τα επιμέρους μέτρα για συντόμευση διαδικασιών και επίσπευση των απαραίτητων υποδομών, όπως και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι παραγωγοί ενέργειας μπορούν να είναι και οι πολίτες.

Χωρίς όμως ενδιάμεσους στόχους (τουλάχιστον ανά τριετία) και μηχανισμούς για την παρακολούθησή τους, θα είναι αδύνατο να ελεγχθεί στην πράξη η αξιοπιστία των κυβερνητικών μέτρων και η ανάγκη ενδεχόμενων διορθωτικών κινήσεων. Πρακτικά η απουσία ενδιάμεσων στόχων σβήνει εκ των προτέρων τα ίχνη από οποιαδήποτε ενδεχόμενη κυβερνητική υπαναχώρηση, αναβάλλοντας το όποιο πολιτικό κόστος για το… 2020.

Αρνητικό σημείο στις κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελεί και ο στόχος για τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ο στόχος του 20% ως μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση για το 2020, αντιστοιχεί σε μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μόλις κατά 20%, πολύ κάτω από το 35-40% που θεωρούν απαραίτητο οι εκθέσεις των ειδικών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πέρα από το ότι ούτε εδώ υπάρχουν ενδιάμεσοι στόχοι που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση, το χαμηλό ύψος του συνολικού στόχου δείχνει απουσία πολιτικής βούλησης για σοβαρές αλλαγές πολιτικής σε τομείς όπως οι μεταφορές ή η ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων. Ο στόχος αυτός κινδυνεύει άλλωστε να βρεθεί σύντομα στον αέρα, αν υπάρξει διεθνής συμφωνία για το κλίμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιήσει τη δέσμευση να αναπροσαρμόσει τους δικούς της στόχους μειώσεων στο 30% αντί του σημερινού 20% σε σχέση με το 1990.

Ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να θέσουν τα θέματα της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο, συνδέοντας το θέμα όχι μόνο με την απαίτηση μιας διεθνούς συμφωνίας ουσιαστικής και νομικά δεσμευτικής, αλλά και με την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να κάνει όλα όσα αναλογούν στη δική μας χώρα. Κριτήριο οφείλουν να είναι οι ανάγκες που θέτει η κλιματική αλλαγή και όχι οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις για το «πολιτικά εφικτό».



Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων



Περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Κατώπης 6972 033070
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.:
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: