ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ 14 Οκτωβρίου 2009

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ  14 Οκτωβρίου 2009 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ 14 Οκτωβρίου 2009   ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ  14 Οκτωβρίου 2009 Icon_minitimeΤρι Δεκ 01, 2009 7:25 pm

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κατ΄ αρχάς σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, αλλά και θα ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική όπου η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για πράσινες λύσεις.
Να είστε σίγουρος κύριε Πρωθυπουργέ ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι επιλέγουν να συμβάλλουν στις αλλαγές πολιτικών και να εισάγουν μια νέα κουλτούρα στην πολιτική.

Ειδικότερα στα θέματα των νερών, θέλουμε να ανοίξουμε έναν δημόσιο διάλογο, και με την κυβέρνηση, με στόχο να υπάρξουν άμεσα λύσεις. Όπως θα ξέρετε η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων ιδιαίτερα μάλιστα όταν η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή μας. Σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η ρύπανση των υπόγειων νερών και ποταμών, η εξαφάνιση της λίμνης Κορώνειας, η ρύπανση των υπόγειων νερών σε μια μεγάλη περιοχή στα Οινόφυτα-Ασωπό, παραμένουν κάτω από το χαλί, ενώ θα έπρεπε να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για σχετικές υποθέσεις.

Με δεδομένο ότι δημιουργήσατε υφυπουργείο Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες τα νερά, τα δάση και τη χωροταξία, θα θέλαμε να σας καλέσουμε να πάρετε μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με το θέμα της διαχείρισης των νερών. Απευθύνουμε έκκληση σε σας κύριε Πρωθυπουργέ να εξαγγείλετε, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής σας, την άμεση διακοπή των έργων εκτροπής του Αχελώου. Μια τέτοια πρωτοβουλία από την κυβέρνησή σας θα αποδείξει ότι έχετε την πρόθεση να σταματήσετε λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος και να προωθήσετε βιώσιμες πολιτικές προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί το πιο ακραίο δείγμα παραλογισμού στη διαχείριση των νερών και του περιβάλλοντος. Το έργο έχει κριθεί, μετά από προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, 5 φορές παράνομο από το ΣτΕ, και έχει αποκλειστεί, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σύντομα πρόκειται να κριθεί από το ΣτΕ και το τελευταίο νομοθετικό πρόσχημα που του είχε δώσει ο κ. Σουφλιάς. Επίσης, το ΣτΕ έχει θέσει σχετικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι ένα ανάλογο έργο στην Ισπανία, το Υδρολογικό Σχέδιο, εγκαταλείφθηκε όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Θαπατέρο.

Η εκτροπή ποταμών για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων διαχείρισης του νερού αποτελεί όχι μόνο λάθος πρακτική, αλλά και επιλογή που παραβιάζει ξεκάθαρα την νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης (Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 60/2000) που είναι, εξ’αλλου, μέρος της εθνικής μας νομοθεσίας. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους 600.000.000 Ευρώ σε λάθος κατεύθυνση και θα απαιτηθούν άλλα τόσα χρήματα για να γίνει μια τρύπα στο νερό. Το να σπαταλάμε πόρους σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης σε μια κατεύθυνση που επιδεινώνει ταυτοχρόνως τις περιβαλλοντικές συνθήκες είναι -θα συμφωνείτε- λάθος επιλογή.

Η επίλυση των προβλημάτων στη Θεσσαλία θα μπορούσε να γίνει με έργα εξοικονόμησης και ανακύκλωσης του νερού στην περιοχή, με μικρά έργα εκμετάλλευσης των υπαρχόντων υδατικών πόρων, με αντικατάσταση των συστημάτων άρδευσης με πιο αποδοτικά, και κυρίως με σοβαρή στήριξη των αγροτών για αλλαγή των υδροβόρων καλλιεργειών με άλλες που θα εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα στους αγρότες, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Περιμένουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Για τους Οικολόγους Πράσινους
Νίκος Χρυσόγελος, Γιάννα Κοντούλη
Εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ 14 Οκτωβρίου 2009
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Ανοικτή Επιστολή των Οικολόγων Πράσινων για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
» Βουλευτικές εκλογές 2009: Μια χαμένη ευκαιρία, μια αξιοπρεπής ήττα.
» Πόσο μάθημα έχουν γίνει τα παθήματα του 2007 και του 2009;
» Εκδήλωση των Οργανώσεων Πολιτών Ανατολικής Αττικής στις 28 Απριλίου 2009

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: