ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ Η1Ν1

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ Η1Ν1 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ Η1Ν1   ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ Η1Ν1 Icon_minitimeΔευ Νοε 30, 2009 12:36 am

Ο εμβολιασμός με το πανδημικό εμβόλιο της γρίπης είναι και μέτρο Δημόσιας Υγείας.
Ίσως η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, που ασφαλώς περιλαμβάνει και την υγειονομική κοινότητα, να μην διαφέρει πολύ από εκείνη του 1828, όσον αφορά την εμπιστοσύνη της σε κυβερνήτες και ειδικούς.
Ίσως να χρειάζεται ένας νέος Καποδίστριας, αν τελικά δεν είναι μύθος η γνωστή ιστορία με τις πατάτες, για να αντιληφθούν οι Έλληνες ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, αφού ακόμη και μία ζωή να σωθεί είναι σημαντικό το κέρδος.
Ίσως πάλι οι Έλληνες, ως σκεπτόμενος λαός που ξέρει να κρίνει και να αποφασίζει, συνέλεξε όλα τα δεδομένα, μέτρησε τα υπέρ και τα κατά και ο καθένας για τον εαυτό του (και την οικογένεια του) αποφάσισε αν θα εμβολιαστεί ή όχι.
Ασφαλώς και δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι παρανοϊκοί επιστήμονες ή και αδίστακτες φαρμακοβιομηχανίες εμπνεύστηκαν από ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και «απελευθέρωσαν» τον ιό της γρίπης Α, Η1Ν1, εξυπηρετώντας ιδιοτελείς σκοπούς και άνομα συμφέροντα. Αυτό ίσως να το κρίνει η ιστορία, αν κάποτε αποδειχθεί!
Η αλήθεια πάντως είναι ότι, τον Απρίλιο του 2009, η «γρίπη» χτύπησε το Μεξικό. Τον Ιούνιο του 2009, απλώθηκε σε δύο ηπείρους του πλανήτη μας (Αμερική, Aσία) και μέσα σε 9 εβδομάδες σ’ όλο τον πλανήτη. Αυτό οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ., W.H.O., http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/index.html), να κηρύξει πανδημία γρίπης (η προηγούμενη ήταν το 1968).

Η διαφορά αυτής της γρίπης από την εποχική συνίσταται σε δύο βασικά σημεία, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (http://www.who.int/csr/resources/publications/swineflu/ clinical_management _h1n1.pdf). Πρωταρχικά, η πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού έχει ελάχιστη ή καμία προϋπάρχουσα ανοσία στον ιό, με συνέπεια να προσβάλλονται περισσότερο παιδιά και έφηβοι. Αφετέρου, ο ιός μολύνει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία γρήγορα, ειδικά στα παιδιά, τους νέους και τους μεσήλικες.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα της επιτήρησης της γρίπης (δηλαδή, παρακολούθησης της μετάδοσης του ιού και της ασθένειας, που προκαλείται) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή η γρίπη είναι περισσότερο «επιθετική» από την εποχική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Π.Ο.Υ. είναι υποχρεωμένος να φροντίσει να προετοιμάσει και να προστατεύσει ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον πληθυσμό της γης. Μία σημαντική παράμετρος της πρόληψης ΕΙΝΑΙ η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών, κάλυψη φτερνίσματος και βήχα, παραμονή στο σπίτι). Αλλά για μία τόσο μεταδοτική ασθένεια όσο η γρίπη, το εμβόλιο είναι η καλύτερη προστασία.

Είναι επίτευγμα που σήμερα έχουμε ένα εμβόλιο (http://www.emea.europa.eu/ influenza/home.htm) το οποίο, με την βοήθεια της βιοτεχνολογίας, είναι περισσότερο ασφαλές, απ’ όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να προστατεύσουμε εμβολιάζοντας όσους κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και να προλάβουμε την μετάδοση της γρίπης από όσους, ακόμη κι αν την «κολλήσουν», θα την περάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, σ’ αυτούς που όταν θα την «κολλήσουν», θα αρρωστήσουν βαριά. Και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Άτομα που, αν και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν μπορούν να εμβολιαστούν (π.χ. άτομα με ανοσολογικά προβλήματα, καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό, άτομα με αλλεργίες στο αυγό ή σοβαρές αλλεργίες, βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, ασθενείς από κάποια άλλη λοίμωξη, κ.α.) αλλά και φαινομενικά υγιείς, που αυτή η γρίπη θα τους καταβάλει σε βαθμό που μπορεί να απειλήσει την ζωή τους.

Βέβαια, στην χώρα μας, αντιλαμβανόμαστε την υγεία περισσότερο ως προσωπική μας υπόθεση και δεν έχουμε και άδικο, αφού συχνά καλούμαστε να την προασπίσουμε σε ατομική βάση. Η Δημόσια Υγεία όμως δεν είναι η υγεία που προσφέρεται δημόσια από κάθε κράτος! Η Δημόσια Υγεία αφορά την κοινωνία και το κάθε άτομο, ως μέλος αυτής της κοινωνίας και είναι «η επιστήμη και η τέχνη της πρόληψης των ασθενειών, της επιμήκυνσης της ζωής και της προαγωγής της υγείας, μέσω των οργανωμένων προσπαθειών και των ενημερωμένων επιλογών της κοινωνίας, των οργανισμών, δημόσιων και ιδιωτικών, της κοινότητας και των ατόμων» (http://www.euro.who.int/Document/DCP/PHS_Valencia_2006_rep.pdf).

Συνεπώς, η πανδημία γρίπης του 2009, όποιος κι αν την προκάλεσε, όπως κι αν προέκυψε, είναι εδώ και το βασικό ερώτημα πιθανά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ: «Είμαι στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα επιλέξω να εμβολιαστώ ή όχι;». Το βασικό ερώτημα ίσως είναι: «Δεν είμαι στις ομάδες υψηλού κινδύνου και, αν «κολλήσω» γρίπη, υπάρχει πιθανότητα να την περάσω εύκολα. Θα εμβολιαστώ, ώστε να μην «κολλήσω» άλλους, που είτε δεν μπορούν να εμβολιαστούν, είτε αν «κολλήσουν», θα κινδυνεύσουν;»

Οι επιλογές μας καθορίζουν το μέλλον μας και συχνά είναι δύσκολες, κάτι σαν «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα». Μερικές φορές, οι περιστάσεις επιβάλλουν να επιλέξουμε, αν και θα προτιμούσαμε να μην χρειαζόταν. Και τότε, δεν υπάρχει αλήθεια ή ψέμα, δίκιο ή άδικο, σωστό ή λάθος. Υπάρχει μόνο η προσωπική μας επιλογή, που βασίζεται στην κρίση μας, μία ανθρώπινη δεξιότητα που πηγάζει από την λογική, αλλά λαμβάνει υπόψη της και τον μοναδικό χαρακτήρα του καθένα μας.

Ίσως, τελικά, είναι κρίμα που η Πυθία σταμάτησε να ασκεί τις υπηρεσίες της στην σύγχρονη Ελλάδα!


Δήμητρα Γεννηματά, Pharm.D., Ph.D.,
Γενικός Σύμβουλος Αναπτυξιακού,Π.Κ.Ε.Σ.Π. Ανατολικής Αττικής
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ Η1Ν1
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: