ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 «Κάτω από τη βάση» παίρνει η Ε.Ε., λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

«Κάτω από τη βάση» παίρνει η Ε.Ε., λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: «Κάτω από τη βάση» παίρνει η Ε.Ε., λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις   «Κάτω από τη βάση» παίρνει η Ε.Ε., λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Icon_minitimeΠαρ Ιουν 12, 2009 7:28 pm

Δεν κατόρθωσε να εντάξει ορθά την περιβαλλοντική πολιτική στην ατζέντα η Κομισιόν, σχολιάζουν οι «πράσινοι 10».


Δέκα ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρίνουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βαθμολογώντας τις με «κάτω από τη βάση».

Στην κοινή έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής σημειώνεται ότι καταγράφονται μεγάλες αποτυχίες στο πεδίο της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης των τομέων αλιείας και γεωργίας, καθώς και στην πολιτική της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα αλλά και κάποιες θετικές εξελίξεις που αφορούν τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Εκτιμάται ότι η θητεία της Επιτροπής Μπαρόζο ξεκίνησε άσχημα, αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον σαν πολιτική ασύμβατη με την ατζέντα για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Η Επιτροπή έκανε εν τέλει κάποιες προσπάθειες ενίσχυσης της νομοθεσίας για το κλίμα (Επίτροπος: Στ. Δήμας), την ενέργεια (Επίτροπος: Α. Πίμπαλγκς) και τις μεταφορές, αποκομίζοντας ικανοποιητική βαθμολογία, δηλαδή 7/10, 6/10 και 6/10 αντίστοιχα.

Οι «πράσινοι 10» όμως προειδοποιούν ότι αυτές οι πολιτικές, κυρίως το «πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια», δεν έχουν αποφέρει τα αποτελέσματα που είχε αρχικά προβλέψει η Επιτροπή, καθώς αποδυναμώθηκε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Επιτροπή έχει αγνοήσει την προστασία των οικοσυστημάτων και τη σημασία τους για την οικονομική βιωσιμότητα και την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι «πράσινοι 10» ασκούν σκληρή κριτική και για τη συχνή υποχώρηση της Κομισιόν σε συμφέροντα που κυριαρχούν σε τομείς που επηρεάζουν τη γεωργία και τη θαλάσσια ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα της γεωργίας, η Επιτροπή βαθμολογείται με μόλις 4/10.

Τέλος, η αποτυχία ικανής στήριξης του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, η αδύναμη αρχική πρόταση για τη νέα Οδηγία για το θαλάσσιο περιβάλλον και η συνεχιζόμενη υποστήριξη της καλλιέργειας μεταλλαγμένων συνέβαλαν στη βαθμολόγηση με 4/10 της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα.

Η έκθεση των «πράσινων 10» προχωρά, παράλληλα, σε συστάσεις προς την επόμενη Επιτροπή, ώστε να αναλάβει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, να συμφωνήσει σε έναν πανευρωπαϊκό και δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας, να υιοθετήσει ένα αποτελεσματικότερο σύστημα για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να ενδυναμώσει το νομικό πλαίσιο για τα μεταλλαγμένα και να απαγορεύσει τις νέες εγκρίσεις τους μέχρι να αναθεωρηθεί το υπάρχον σύστημα.

«Ζητάμε από τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη δειλιάσει να προχωρήσει στις απαραίτητες πολιτικές τομές που θα φέρουν την Ευρώπη κοντά στο όραμα για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία και κοινωνία», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

«Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: να συνεχίσει τη μέχρι σήμερα αναπτυξιακή πορεία της με τις γνωστές πλέον αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή να στραφεί με έργα και δεσμεύσεις στην πράσινη ανάπτυξη», δηλώνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

«Μόνη λύση για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αποτελεί η υιοθέτηση του περιβάλλοντος ως κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι ως απλή διαχειριστική ανάγκη», δηλώνει ο Ξενοφώντας Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Οι «πράσινοι 10» είναι συμμαχία των ευρωπαϊκών μη-κυβερνητικών οργανώσεων Birdlife, Climate Action Network, Greenpeace, European Federation for Transport & Environment, European Environmental Bureau, Health & Environment Alliance, Friends of the Earth, International Friends of Nature και WWF.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ


--
Γρηγόρης θ. Μαλτέζος
- Ενεργειολόγος Μηχανικός
http://eco-aegina.blogspot.com/
«Σκέψου θετικά, αγάπησε το περιβάλλον»
Ενέργεια - Περιβάλλον - Πολιτισμός
τηλ 6932.313.108
www.Energy.Net.gr
e-mail: maltezos@gmail.com
skypename: greg.maltezos
Facebook :
https://www.facebook.com/profile.php?id=653027308&ref=profile
_______________________________
# - Π
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
«Κάτω από τη βάση» παίρνει η Ε.Ε., λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτίρια να τεθεί εξ αρχής σε σωστή βάση
» ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ: ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
» Τόσα ξέρουν, τόσα λένε και το γράφουν

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: