ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 Μέτρα στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του νερού

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

Μέτρα στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του νερού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Μέτρα στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του νερού   Μέτρα στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του νερού Icon_minitimeΠεμ Μάης 07, 2009 5:38 am

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

11 Απριλίου 2009
Αφήστε τον Αχελώο στην κοίτη του!


Συνολικά αντίθετοι στην εκτροπή του Αχελώου είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι και χαρακτηρίζουν το έργο παράλογο και περιβαλλοντικά καταστροφικό.
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης ο κος Σουφλιάς κατάφερε να βρει 300 εκ ευρώ για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου.
Στην εποχή της οικολογικής κρίσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όλο και περισσότερων πολιτών ο κος Σουφλιάς κατάφερε να το χαρακτηρίσει ως «ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν πως πρόκειται για ένα έργο με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε βιότοπους και ποτάμια οικοσυστήματα και θυμίζουν πως έχει ήδη σταματήσει τρεις φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (1994, 2000, 2005) για περιβαλλοντικούς λόγους και πως η ΕΕ αρνείται να το χρηματοδοτήσει. Τέτοια έργα ανήκουν σε μια πολιτική και αναπτυξιακή λογική της δεκαετίας του ’60, όχι του 21ου αιώνα.
Το πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι η ανεπάρκεια νερού, αλλά η μνημειώδης κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων που σταθερά ενθαρρύνεται από τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών. Η εκτροπή του Αχελώου όχι απλώς δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιτείνει, δίνοντας την ψευδή εικόνα της ύπαρξης ανεξάντλητων υδάτινων πόρων. Θυμίζουμε ότι η Θεσσαλία καταναλώνει το 21,7% της συνολικής εθνικής κατανάλωσης νερού ενώ η Αθήνα των εκατομμυρίων κατοίκων δεν καταναλώνει πάνω από 4%
Το σύνολο σχεδόν του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας σπαταλιέται, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια εξοικονόμησης, για μια μονοκαλλιέργεια που διατηρείται μόνο χάρη στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις: η Ελλάδα παράγει πάνω από τα 2/3 του βαμβακιού της ΕΕ λαμβάνοντας σχετικές επιδοτήσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στην πραγματικότητα η θεσσαλική γη υποβαθμίζεται, ο Αχελώος εκτρέπεται, η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία κουρελιάζονται και ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με ιλιγγιώδεις κατασκευαστικές δαπάνες αποκλειστικά και μόνο για να αρδευτούν… οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους βαμβακοπαραγωγούς.
Ας επιδοτηθούν λοιπόν οι ψηφοφόροι του κ. Σουφλιά για να επενδύσουν στην εξοικονόμηση νερού στην άρδευση και στη στροφή σε καλλιέργειες με λιγότερες απαιτήσεις σε νερό.
Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ που την ίδια στιγμή που προβάλλει προεκλογικά την ανάγκη στροφής προς μια πράσινη οικονομία, ταυτόχρονα στηρίζει ένα τόσο καταστροφικό έργο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες: Φίλιππος Δραγούμης 6977231983

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας στα Τρίκαλα και στη Λάρισα στις 9/4 ο Ν. Χρυσόγελος, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων «ο κ. Σουφλιάς κάνει αυτό που εφάρμοζαν οι καλόγεροι στο Μεσαίωνα, που ονόμαζαν το κρέας ψάρι και είχαν τη συνείδησή τους …ήσυχη. Αν πραγματικά πιστεύει ότι το έργο είναι περιβαλλοντικό γιατί δεν προτείνει να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ ή όποιο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Ο κ. Σουφλιάς κατέχει την πρωτοτυπία να υποστηρίζει, αν και υποτίθεται Υπουργός Περιβάλλοντος, ότι ένα έργο εκτροπής ποταμού που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για τη βιώσιμη διαχείριση των νερών σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης είναι περιβαλλοντικό έργο!!! Δεν αντιλαμβάνεται ότι δηλώσεις σαν και αυτές εκθέτουν τον ίδιο και την αξιοπιστία της κυβέρνησης;
Το πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι η ανεπάρκεια νερού, αλλά η μνημειώδης κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων που σταθερά ενθαρρύνεται από τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών. Η εκτροπή του Αχελώου όχι απλώς δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιτείνει, δίνοντας την ψευδή εικόνα της ύπαρξης ανεξάντλητων υδάτινων πόρων και υποστηρίζοντας την κατασπατάλησή τους. Αν οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν με ολοκληρωμένο και σοβαρό τρόπο τα θέματα αυτά και δεν προσπαθούσαν να ξεγελάσουν τους αγρότες θα μπορούσαν με τα 600.000.000 Ευρώ που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα σε έργα για την εκτροπή του Αχελώου να έχουν λύσει το πρόβλημα με έργα τοπικής κλίμακας για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, για βελτίωση των συστημάτων άρδευσης ώστε να εξοικονομηθεί το νερό και για εξυγίανση των περιοχών που υποφέρουν από νιτρο-ρύπανση αλλά και για προστασία και καθαρισμό του Πηνειού ποταμού. Μόνο ο κ. Σουφλιάς θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο καθαρισμός του Πηνειού και των υπόγειων νερών απαιτεί την εκτροπή του Αχελώου και όχι έργα διαχείρισης των νερών και μείωση της ρύπανσης με αλλαγές στις μεθόδους καλλιέργειας».

«Όμως και το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει σαφή στάση κατά του πιο απαράδεκτου κι επικίνδυνου από περιβαλλοντική άποψη έργου στον Ελληνικό χώρο» τόνισε ο Φίλιππος Δραγούμης μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. «Ωραία τα λόγια για …πράσινη ανάπτυξη αλλά ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τώρα πρέπει να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Α. Παπανδρέου, που προβάλλει προεκλογικά την ανάγκη στροφής προς μια πράσινη οικονομία, αν εννοεί αυτά που λέει ή απλώς τα λέει για να προσελκύσει προεκλογικά ένα ποσοστό σκεφτόμενων πολιτών που απαιτούν πλέον πραγματικές οικολογικές-πράσινες πολιτικές και μετεκλογικά θα τα ξεχάσει όλα ως συνήθως.
Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο κατά της εκτροπής, που αλλοιώνοντας το υδατικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με καταστροφικές συνέπειες τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, σε μια εποχή που η σωστή διαχείριση του νερού θα αποδειχθεί κρίσιμη για την επιβίωσή μας ως είδος».
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
Μέτρα στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του νερού
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ Ε65 ΣΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
» ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:
» : Ποια μέτρα προτείνει η Νομαρχία για Πειραιά και λιμάνι

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: