ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ:

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ: Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ:   ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ: Icon_minitimeΚυρ Ιουλ 25, 2010 9:08 pm


ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ» ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ…
Η διατήρηση της βιοποικιλότητας σε μία εποχή όπου είδη και οικοσυστήματα, δασικά αλλά και άλλα, υποβαθμίζονται και εξαφανίζονται αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας που πηγάζει από το αρθρ. 24 του Συντάγματος. Αποτελεί λοιπόν σημαντικό βήμα η, έστω και καθυστερημένη, κατάθεση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα σε διαβούλευση.
Όμως, για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα ήταν απαραίτητο να προβλέπεται επαρκής χρόνος διαβούλευσης προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα θέματα βιοποικιλότητας να κατέθεταν τις προτάσεις τους, χρόνος πολύ μεγαλύτερος από το ασφυκτικό περιθώριο της μιας εβδομάδας που δόθηκε από το υπουργείο.
Στις προτάσεις που κατέθεσαν στη διαβούλευση, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι βασική αδυναμία του νομοσχεδίου αποτελεί η πληθώρα προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων που προβλέπεται να εκδοθούν. Δεν αποτελεί όμως λύση να εξαρτάται η εφαρμογή του προβλεπόμενου πλαισίου προστασίας από τη βούληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη συσχετισμού και αλληλοσυμπλήρωσης των ρυθμίσεων με άλλα σχετικά νομοθετικά πλαίσια, όπως η δασική νομοθεσία, οι ευρωπαϊκές οδηγίες ή η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα. Επιπλέον, η χρήση ποικίλων τεχνικών όρων και διαφορετικών καθεστώτων προστασίας θα προκαλέσει ερμηνευτικά προβλήματα ως προς την εφαρμογή τους, πολύ περισσότερο, αφού πολλές περιοχές απολαμβάνουν ήδη προστασίας από διεθνείς συμβάσεις που υπερισχύουν του ελληνικού δικαίου.
Τέλος, δεν φαίνεται να έχει γίνει καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων διαφορετικών υπουργείων, που, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας ασκούν αρμοδιότητες σε προστατευόμενες περιοχές και το νομοσχέδιο μάλλον θα επιτείνει τη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, ενώ θα αυξήσει τη γραφειοκρατία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι απαιτείται:
 Η πλήρης καταγραφή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει σαφές πια θέματα για διατήρηση βιοποικιλότητας ήδη έχουν αποσπασματικά ρυθμισθεί ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές.
 Να ορισθούν, πιο συγκεκριμένα, τα καθεστώτα προστασίας, ώστε να γίνει ευχερής η αποτελεσματική εφαρμογή τους
 Να καταγραφούν οι υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου που έχουν αρμοδιότητα σε προστατευόμενες περιοχές, να εξετασθεί η απλοποίηση των διαδικασιών και εφόσον είναι απαραίτητο να περιορισθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
 Να προστεθεί ρεαλιστικό και δεσμευτικό Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προπαρασκευαστικών ενεργειών, στόχων, μέσων για την επίτευξή τους και αρμοδιοτήτων για την υλοποίησή τους. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό, να προβλεφθεί διαδικασία επαρκούς διαβούλευσης και δέσμευση για ολοκλήρωσή του εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία του φυσικού πλούτου για τις επόμενες γενιές, θα παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης του προταθέντος νόμου εφόσον ψηφιστεί και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες/παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουν την ουσιαστική εφαρμογή του στην κατεύθυνση της προστασίας της βιοποικιλότητας σε όλες τις μορφές της.

Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ:
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
»  Νομοσχέδιο για «Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων – Στρατηγικών Επενδύσεων»

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: