ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 Κόστα Ρίκα, η χώρα της ευτυχίας

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

Κόστα Ρίκα, η χώρα της ευτυχίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Κόστα Ρίκα, η χώρα της ευτυχίας   Κόστα Ρίκα, η χώρα της ευτυχίας Icon_minitimeΠεμ Ιαν 14, 2010 7:49 am

Οι έρευνες για την ευτυχία τους κατατάσσουν στην πρώτη θέση.



Το μυστικό της χώρας που έχει τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους της Γης:

Οι Κοσταρικανοί ζουν σε μία από τις πιο «πράσινες» χώρες,
είναι ελάχιστα εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και
κατάργησαν τον στρατό τους για να επενδύσουν στην παιδεία τους.

Σε όλες τις έρευνες που πραγματοποιούνται για την ευτυχία, η Κόστα Ρίκα κατατάσσεται σταθερά στην πρώτη θέση. Πρόκειται για σύμπτωση; Καθόλου. Οι Κοσταρικανοί ζουν σε μια από τις πιο «πράσινες» χώρες. Είναι ελάχιστα εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και κατάργησαν τον στρατό τους για να θωρακίσουν την παιδεία τους. «Αγνή ζωή» είναι το μότο τους.



Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ειδικοί μετρούν την ευτυχία - άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο ακριβείς. Σε όλες τις μετρήσεις, όποια μέθοδος και αν χρησιμοποιείται, οι κάτοικοι αυτής της χώρας που βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό από τη μια πλευρά και από την Καραϊβική από την άλλη, σπάει τα κοντέρ της ευτυχίας. Για παράδειγμα, στην World Database of Happiness του Ολλανδού κοινωνιολόγου Ρούουτ Φέενχόβεν η Κόστα Ρίκα βρίσκεται στην κορυφή ανάμεσα σε 148 χώρες. Στην ερώτηση «πόσο ευτυχισμένοι αισθάνεστε από τη ζωή σας» με κλίμακα από το 1 έως το 10, οι Κοσταρικανοί έχουν μέσο όρο 8,5 - πάνω από το 8,3 της Δανίας, το 7,4 των ΗΠΑ και το 6,3 της Ελλάδας. Ένας άλλος κατάλογος μέτρησης της ευτυχίας είναι ο Happy Planet Index, στον οποίο η ευτυχία συνδυάζεται με τη μακροβιότητα και το οικολογικό αποτύπωμα. Η Κόστα Ρίκα είναι πρώτη στον κατάλογο, εν'ω η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 97η θέση.



Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία, όπως διαπίστωσε ο αρθρογράφος των «New York Times» Νικόλας Κριστόφ που επισκέφθηκε το «μαργαριτάρι της Κεντρικής Αμερικής». Το 1949 η Κόστα Ρίκα πήρε την ασυνήθιστη απόφαση, όχι μόνο για την Κεντρική Αμερική αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, να καταργήσει τον στρατό της για να επενδύσει στην παιδεία. Η βελτίωση στο σύστημα εκπαίδευσης, επισημαίνει ο Αμερικανός αρθρογράφος, δημιούργησε τις συνθήκες μιας πιο σταθερής κοινωνίας, λιγότερο επιρρεπούς στις συγκρούσεις που ταλάνιζαν άλλες χώρες τις ηπείρου. Η καλύτερη εκπαίδευση έφερε σύντομα αποτελέσματα και στην οικονομία της χώρας: σήμερα η Κόστα Ρίκα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς μικροτσίπ για υπολογιστές. Στην ενίσχυση της παιδείας οφείλεται και η εντυπωσιακή μείωση του χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα, γεγονός που επέτρεψε στη χώρα να χρησιμοποιεί τον γυναικείο της πληθυσμό πιο παραγωγικά.



Φυσικό Περιβάλλον. Όποιος επισκέπτεται την Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε μια χώρα που πρωτοπορεί παγκοσμίως στην προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση της χώρας εισήγαγε τον φόρο άνθρακα το 1997, όταν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστάζουν ακόμη και να συζητήσουν αυτή την ιδέα. Το ίδιο έτος εισήγαγε ένα πρόγραμμα αποζημίωσης για περιβαλλοντικές υπηρεσίες, αμείβοντας με αυτόν τον τρόπο τον αγροτικό πληθυσμό που προστατεύει το περιβάλλον. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου, η κυβέρνηση έσπευσε να απαγορεύσει την εξόρυξη. Και αντίθετα απ' ό,τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πιστέψει κανείς, η έμφαση στο περιβάλλον ενίσχυσε την οικονομία της χώρας αντί να την αποδυναμώσει. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται ψηλά στους δείκτες ευτυχίας. Κατά τ' άλλα, γράφει ο Νικόλας Κριστόφ, έχουμε να διδαχθούμε πολλά πράγματα.



-ο-

Η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 1821.

Το λευκό χρώμα στη σημαία της συμβολίζει την ειρήνη, τη σοφία και την ευτυχία

Το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές

Η βιοποικιλότητα της χώρας φτάνει το 5% του ' συνόλου στον πλανήτη

Το 27% της έκτασης της καλύπτεται από εθνικά πάρκα.

Το 1997 απαγορεύθηκε η εξόρυξη πετρελαίου.

Τα ξενοδοχεία δεν βαθμολογούνται με αστέρια αλλά με φύλλα.

Το 1949 καταργήθηκε




__._,_.___
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
Κόστα Ρίκα, η χώρα της ευτυχίας
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ (FAILING STATE) ;

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: